Mat & Dryck

Nitrokaffet tar kaffet in i framtiden

Vi gillar nymodigheter och står gärna med en fot i framtiden. Och i kaffets värld så kan vi verkligen säga att just nitrokaffet gör det. För er som inte vet vad nitrokaffe är så är det kallbryggt kaffe som är trycksatt med kvävgas. Enkelt va? Under 2011-2012 började Stumptown Coffee Roasters experimentera med olika former av gas i sitt kaffe som en del i att utmana kaffebranschen och ge ett bra och gott alternativ till öl. 2013 tog dom steget och började servera det på några av sina caféer och öppnade upp en ny värld för kaffeentusiaster i världen.  Det är en dryck som delar kaffeentusiaster i två läger; På ena sidan kaffesnobbar som avfärdar nitrokaffe och cold brew som kvalitet och hantverk och andra sidan som tycker det är en utveckling av branschen och utmaning till hälsodrycker och alkoholfria alternativ på baren.

”Nitrokaffe är en uppmaning och utmaning till branschen. Man tar hantverket bakom bra och fina bönor och tillsätter något nytt och upplyftande” //Jens, Kastello espressobar

Men vad är allt detta snacket om då? Jo, för att försöka berätta för dina smaklökar hur nitrokaffe smakar så tänk dig en blandning av stoutens (öltyp) skumkrona och kaffets smaker och aromer i kombination. Det är en cold brew som, tillskillnad från sina hetare vän bryggkaffet, är bryggt under rumstemperatur eller kylskåpskallt under ca 12-24 timmar. Det medför att kaffet får bort en stor del av den syrlighet som ett nedkylt varmbryggt kaffe annars får, utan får istället en mjukare, sötare och starkare kaffesmak. Kaffet får sedan vila i ett ölfat som varsamt trycksätts med kvävgas och hälls sedan upp i glas från tapp eller burk (i vissa delar av världen finns detta att köpa).

I förbifarten kanske du sett några caféer och restauranger i Sverige som har en tapp som inte serverar öl, cider eller öl utan någon annan mörk dryck. Det är med stor sannolikhet nitrokaffe dom vågat sig på trots att det inte slagit på bred front i Sverige ännu. I flertalet länder i Asien, Nordamerika och Sydamerika är det dock en vanlig dryck och det är Starbucks nu ett bevis på. Under sommaren 2016 bestämde sig Starbucks för att 500 av deras caféer i USA ska börja servera nitrokaffe. Och som vanligt med nyheter och jippon som sker i USA, så brukar det inte ta lång tid innan vi i Sverige hakar på trenden.

Är du intresserad av att servera nitrokaffe så har vi på Smakdetektiverna gedigen erfarenhet av installation och servering av nitrokaffe i Sverige och Finland.

Dela:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: