Bild lånad av RI.se

Internet of Things, eller IoT som det även kallas är ett kortfattat samlingsbegrepp för att bl.a. maskiner, fordon, kläder och människor kopplas samman med inbyggda sensorer och processorer. Det är en viktig del av digitaliseringen av samhället och du påverkas i allra högsta grad utan att du kanske tänker på det. Som exempel kan vi nämna t.ex. självkörande bilar, intelligenta hus, och smarta elnät. Fundera på hur dessa saker kan komma att påverka din vardag.

Är du morgontrött? Kanske skippar du att köra bilen och istället väljer att sitta bredvid med en kopp kaffe läsandes morgontidningen. Låter det som framtid lång, långt bort? Det är det inte utan du har troligen både gått och kört förbi bilar som körs på autopilot utan att du tänker på det. Några företag värda att nämna är GoogleTesla och Volvo.

I dagarna kom Riksbanken med ett uttalande om en statlig e-valuta, som är ett resultat av att vi i Sverige använder kontanter i allt mindre utsträckning. Vi kan tänka oss att du under de senaste åren har gått från att alltid ha en hundring i plånboken till att idag endast bära runt på kreditkortet. Mynt och lappar är en ovanlig syn bland många svenskar. NFC är en teknik som funnits sedan länge i bl.a. hotellnycklar, busskort och andra instämplingskort och innebär att du endast behöver hålla kortet framför en terminal för att registrera det. Under senare år har det även letat in sig i mobiltelefonerna och bankkorten. Men med IoT så har utvecklingen gått ett steg längre så att du får en ”spruta” med ett chip in direkt i din arm som gör att du kan betala för dig, checka in på hotellrummet eller åka pendeltåg utan att du behöver ha ett extra kort i plånboken.

Dessa två exempel ovan är endast en sån liten del av allt inom IoT som finns, att vi uppmanar dig till att gå söka mer information om det, alternativt kontakta oss för mer information.. För frågan är inte när, utan hur du kommer att påverkas.

 

 

Dela:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: